8.martā 13.00 kultūras namā "Zvejniekciems" jaunās A.Krieva filmas 'Freimis.Mārtiņš Freimanis" demonstrējums. Mārtiņš ir daudz palīdzējis citiem un tāpēc nodibinājums „Mārtiņa Freimaņa fonds” sadarbībā ar kinorežisoru Arvīdu Krievu izveidoja dokumentālo filmu „Freimis. Mārtiņš Freimanis”. Filma ir kā Mārtiņa daiļrades apkopojums un atspoguļojums, kā arī piemiņa pāragri mūžībā aizgājušajam komponistam, dzejniekam, dziedātājam un aktierim,  dzīvnieku draugam, bērnu un jauno mūziķu atbalstītājam. Ieejas maksa 2 UER, biļetes - stundu pirms seansa.

 A. Krieva rīcībā ir unikāli videomateriāli, jo, dzīvojot kaimiņos, Mārtiņš viņam uzticējies vairāk –  ne kā citiem žurnālistiem, reportieriem, kas par viņu rakstījuši. Dokumentālajā filmā apkopoti spilgtākie fragmenti no koncertierakstiem, intervijām un aizraujošākajiem brīžiem Mārtiņa dzīvē, kā arī  skarbā dzīves realitāti, kuru skatītāji neredzēja.

A. Krievs: „Iecere veidot filmu par Mārtiņu Freimani mums ar operatoru Dāvi Sīmani radās krietni sen un it kā nejauši. Meklējām aktierus spēlfilmai, ar rokas kameru tāpat „pafilmējot”, lai pieradinātu aktieri un redzējām, cik viegli Mārtiņš kontaktējas ar kameru. Bija skaidrs arī, ka toreiz vēl maz pazīstamā grupa „Tumsa” dienās kļūs slavena un tāds videomateriāls būs filmas vērts. Materiāli, kas ir mūsu rīcībā, ir unikāli, tādu nevienam nav. Un tur ir ne tikai spožā Mārtiņa dzīves puse, kādu redz publika uz skatuves….

Dokumentālās filmas galvenais mērķis – iemūžināt Mārtiņa Freimaņa piemiņu filmā, kas atspoguļotu ne tikai viņa personību un dzīvi, bet arī Latvijas mūzikas vēsturi, kuras sastāvdaļa ir arī Mārtiņš Freimanis. Filma ir kā vērtīgs videodokuments nākamajām paaudzēm, kas noteikti joprojām zinās daudzas no Mārtiņa Freimaņa dziesmām, kuras pamazām pārvēršas par tautasdziesmām.

Freimaņa Mārtiņdienas svinību ietvaros, 2014. gada 9. novembrī Aizputē notika filmas “Freimis. Mārtiņš Freimanis” pirmizrāde pārpildītā Aizputes novada sporta hallē, apmēram 1500 skatītāju klātbūtnē.

Filmas garums – 1h 36 min. Filmas DVD izdots Mārtiņa dzimšanas dienā – 2015. gada 7. februārī.

 

Visi ieņēmumi no filmas  DVD un tās izrādīšanas tiks novirzīti nodibinājuma „Mārtiņa Freimaņa fonds” mērķu realizēšanai.