Augustā Saulkrastu novada bibliotēkā apskatāmas divas izstādes. Viena no tām atceļojusi no Ogres Centrālās bibliotēkas. Tā ir grāmatu labotājas Lienes Kābeles ceļojošā izstāde “Grāmatu otrā dzīve”. Savukārt otra ir Renātes Kantānes gleznu izstāde “Gaisma sev”.

Lienes Kābeles ceļojošā izstāde “Grāmatu otrā dzīve”

Izstādē apskatāmie darbi, kas veidoti grāmatu origami un orimoto tehnikā, atspoguļo veidu, kā nevajadzīgām, sabojātām vai nolietotām grāmatām iedot otru mūžu, tām pārtopot skaistos un vienreizējos mākslas darbos.

Renātes Kantānes gleznu izstāde “Gaisma sev”

Pati autore par sevi saka: “Esmu dzimusi Latvijas senākajā pilsētā – skaistajā un gleznainajā Ludzā. Tur mācījos Ludzas Jura Soikāna Mākslas skolā. Mācībās tika pavadīti septiņi jēgpilni un interesanti gadi, un pēc absolvēšanas ik pa laikam bija žēl, ka šis posms ir beidzies. Studijas un darba gaitas aizveda uz Rīgu, kur padsmit gadus strādāju ar dokumentiem, kas ir skrupulozs un nogurdinošs darbs. Vienā momentā, kad dzīvoju riktīgā vāveres ritenī, biju nogurusi, bija daudz pārdzīvojumu un stresa, es sapratu, ka man pašai sev ir jāpalīdz. Tad es atcerējos par savu veco hobiju – zīmēšanu un gleznošanu. Katrā brīvā momentā zīmēju vai gleznoju un tas gan nomierināja, gan cēla pašapziņu. Gleznošana kļuva kā sava veida meditācija – Gaisma sev… Un tā viens aiz otra sāka tapt darbi, sākumā ar pasteļkrītiņiem, tad akrila krāsām un visbeidzot nolēmu pamēģināt ko jaunu – eļļas krāsas. Darbi top intuitīvi, kad ir redzēts vai justs kaut kas skaists.

Priecājos par šo izstādi Saulkrastos – pilsētā pie jūras – kas tagad kļuvusi par manām mājām un vietu, kur jūtos labi.

Ceru, ka mani darbi kādam radīs patīkamas emocijas vai iedvesmu kādam radošam darbam!”