Saulkrasti aicina uz septīto kamermūzikas festivālu augustā ar nosaukumu Satikšanās Saulkrastos. Kamermūzikas festivāls Saulkrastos ir radoša darbnīca, kurā mūziķi un komponisti satiekas septīto gadu pēc kārtas, lai divu nedēļu garumā teju mājas muzicēšanas atmosfērā sagatavotu un klausītājiem piedāvātu īpašu kamermūzikas programmu.

Īpaša festivāla vērtība ir jaundarbi, šogad pasaules pirmatskaņojumu festivālam velta ekstravagantais Latvijas komponists Platons Buravickis. Festivāla īpašie viesi ir klavieru kvartets Quadra un kamerorķestris Kremerata Baltica.

Mūzikas svētkus 2014. gadā dibināja vijolniece Magdalēna Geka. Lai gan lielai daļai festivāla dalībnieku ikdiena noris dažādās pasaules koncertzālēs, joprojām nav mazinājusies vēlme priecēt saulkrastiešus un pilsētas viesus. Jau otro gadu festivāla mākslinieciskais vadītājs ir vijolnieks Konstantīns Paturskis, kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķis.

Festivāla atklāšanas koncerts norisināsies 7. augustā plkst. 20.00 Saulkrastu kultūras namā Zvejniekciems, kur klavieru kvartets Quadra ieskandinās jauno Yamaha flīģeli, atskaņojot Oskara Herliņa Klavieru kvartetu, kā arī, par godu komponista apaļajai jubilejai, Ludviga van Bēthovena Klavieru kvartetu Do mažorā WoO 36, Nr.3.

Jaundarbs – Platona Buravicka Rūsa vijolei, čellam un elektronikai izskanēs koncertā 9. augustā plkst. 20.00 Saulkrastu Pēterupes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Līdzās pirmatskaņojumam vijolnieks Konstantīns Paturskis un Emma Bandeniece atskaņos Georga Frīdriha Hendeļa Passacaglia somu vijolnieka un komponista Johana Halvorsena redakcijā, kā arī Morisa Ravēla Sonāti vijolei un čellam.

Festivāla otrajā nedēļā dalībnieki klausītājiem piedāvās vēl trīs koncertprogrammas.

  1. augustā plkst. 20.00 Saulkrastu Pēterupes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks Kamermūzikas vakars, programmā Džoakino Rossini Sonata Sol mažorā, Pētera Vaska Vasaras dejas divām vijolēm, kā arī Ludviga van Bēthovena – Stīgu trio do minorā op.9 nr.3.
  2. augustā plkst. 20.00 notiks ierastais Saulrieta koncerts, šoreiz neparastā vietā, Koklīšu stāvlaukumā, kurā mūziķi apvienos spēkus, lai atskaņotu Žorža Enesku stīgu oktetu un noslēgumā – Jura Karlsona Vakara lūgšanu.

Īpašs būs festivāla noslēguma koncerts 16. augustā plkst. 17.00 Saulkrastu kultūras namā Zvejniekciems, kad pirmoreiz saulkrastiešus un pilsētas viesus ar savu spēli priecēs kamerorķestris Kremerata Baltica, pie klavierēm vairākkārtējs konkursu laureāts, pianists Rihards Plešanovs. Programmā Pētera Vaska The Fruit of Silence un Filipa Glāsa Trešā simfonija stīgu orķestrim, kā arī Ludviga van Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts, vēl viens veltījums diženā komponista apaļajai jubilejai. Tie, kuriem ierobežojumu dēļ nebūs iespēja šo koncertu vērot klātienē, to varēs izbaudīt pļaviņā pie k/n Zvejniekciems tiešraides translācijā uz āra ekrāna.

Kamermūzikas festivālā Satikšanās Saulkrastos piedalās klavieru kvartets Quadra, vijolnieki Konstantīns Paturskis, Magdalēna Geka, Sabīne Sergejeva, Agnese Stalidzāne, Zane Kalniņa, altistes Jevgēnija Frolova un Santa Lūcija Circene, čellisti Emma Bandeniece un Kristers Mārtiņš Šīmanis, kontrabasisti Oskars Bokanovs un Jurijs Gavriļuks, pianists Rihards Plešanovs un kamerorķestris Kremerata Baltica.

Informāciju sagatavoja:

Ilze Jakuša-Kreituse, PI Saulkrastu kultūras centrs vadītāja

Konstantīns Paturskis, festivāla Satikšanās Saulkrastos mākslinieciskais vadītājs

Festivālu atbalsta Saulkrastu novada dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.