Lai gan situācija valstī liedz iespēju rīkot un baudīt pasākumus pilnā to krāšņumā, tomēr Saulkrastu kultūras centrs ir raduši veidu, kā ļaut tiem noritēt droši. Ar prieku ziņojam, no 10. – 21. februārim Saulkrastos noritēs XXII Starptautiskais masku tradīciju festivāls 2021.

Festivāls notiek kopš 1999. gada un tajā ik gadu piedalās aptuveni 20 masku grupas no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem, viesi no tuvākām un tālākam ārvalstīm. Katru gadu festivāls noris citā Latvijas pilsētā.

  • 10. – 21. februāris

Masku tēlu izstāde skatlogos – Jauniešu māja, Raiņa iela 7 un Kultūras nams “Zvejniekciems”, Atpūtas iela 1b

  • 20. februāris, sestdiena

12.00 – 16.00 Masku tradīciju konference vietnē yotube.com/folklorasbiedriba

18.00 – 20.00 Masku grupu izrādes vietnē yotube.com/folklorasbiedriba

21.00 – 22.00 Individuālo masku skate vietnē yotube.com/folklorasbiedriba

  • 21. februāris, svētdiena

10.00 – 12.00 Masku gājieni Saulkrastu ielās, laukumos, namu pagalmos

12.00 – 16.00 “Masku ceļš” Saulkrastu Mežaparkā:

Meteņa ugunskurs, masku tēlu ekspozīcijas un instalācijas

Maskošanās tradīcijas ir ļoti senas un nāk no tāliem laikiem. Visām tautām viņu senajās kultūras tradīcijās dzīvo daudzveidīgi, noslēpumaini, neikdienišķi masku tēli. Maskas mūs sasaista ar citu pasauli, ļauj sazināties ar senču un dabas gariem. Maskošanās mērķis ir palīdzēt pārvarēt krīzes brīžus, atjaunoties, iegūt spēku. Maskotie tēli mājai un tajā mītošai saimei nes svētību, veselību, aizsardzību, nodrošina auglību un ražu, izdošanos darbos. Gan maskoto uzņemšana, gan paša tērpšanās kādā tradicionālā masku tēlā dod to, kas svarīgs ikvienam visos laikos un laikmetos.

Arī latviešu kultūrtelpā maskām un maskošanās tradīcijām ir ļoti nozīmīga vieta. Mūsu nacionālā bagātība ir gan daudzveidīgie dažādo novadu tautas tērpi un dziesmas, gan arī dažādie masku gājieni, maskoto izdarības un arī pašu maskoto ļaužu nosaukumi. Latvijā to ir vairāk nekā 70 – čigōni, vastlāvji, kōzu čigani, ķuļi, budēļi, ķekatas, kurcumi, miežvilki, galenkas, dādi, tatari, kaitys, spokstiņi u.c. Daudz kas no maskošanās tradīcijas pēdējos gados jau apgūts un atgūts, rekonstruējot dažādas maskoto grupu darbības no teicēju pierakstiem. Bet daudz ir arī vēl nezināmā, meklējamā un pētāmā. Arī Masku tradīciju festivālam ir nozīmīga vieta šīs tradīcijas uzturēšanā, kopšanā un ieinteresētības vairošanā.

Festivālu organizē Latvijas Folkloras biedrība sadarbībā ar Saulkrastu kultūras centru. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.