Augusts Saulkrastos allaž ir bijis klasiskās mūzikas mēnesis. Arī šogad 16. un 17. augustā ikvienam ir iespēja baudīt divus brīnišķīgus koncertus Saulkrastu Pēterupes ev.lut. baznīcā.

Saulkrastu ērģeļmūzikas dienas ir kļuvušas par brīnišķīgu tradīciju, jo Saulkrastos tās notiek kopš 2001. gada.  Arī šis gads nav izņēmums.

 

16. augustā 21.00 programmā “Laudate Dominum” skanēs baroka laikmeta komponistu mūzika. Koncertā ansamblis Riga Baroque Ensemble (Aija Veismane (soprāns), Dārta Treija (soprāns), Anna Naudžūne (baroka vijole), Danuta Ločmele (baroka čells), Beata Geka (ērģeles, pozitīvs) atskaņos J.S.Baha, K.Monteverdi, G.F Hendeļa un citu 17.-18. gs. komponistu mūziku. Šoreiz īpaši izceļamas ir divas dāmas – komponistes – I. Leonarda un E. J. Gerre. Pateicoties sava talanta spēkam un meistarībai, viņām izdevās gan publicēt savus darbus, gan gūt ievērību Eiropas muzikālajā sabiedrībā, kas bija tik neparasti laikam, kad starp mūzikas autoriem dominēja vīrieši. Interesanti, ka tiks atskaņotas gan garīga, gan laicīga rakstura muzikālas kompozīcijas, kuru niansētais un reizē azartiskais izpildījums ļaus klausītājiem izjust dažādu emociju gammu – no liriskām melodijām līdz pat enerģiskiem deju ritmiem, kā arī tiks izmantoti pavisam maz Latvijā zināmi instrumenti – baroka čells un baroka vijole, kā arī ērģeļpozitīvs.

Sestdien, 17. augustā 19.00 Saulkrastu Pēterupes ev. lut. baznīcā savu sniegumu demonstrēs jaunie Latvijas ērģelnieki. Pateicoties ērģelnieces Ilonas Birģeles atbalstam, Saulkrastos būs iespēja dzirdēt Maltas Mūzikas skolas, J. Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas un Ventspils Mūzikas vidusskolas topošos ērģelniekus Agnesi Abramāni Annu Berklāvu, Matīsu Cini, Kasparu Bačkuru, Alisi Sīmani un Rainu Vasiļjevu. Jaunie ērģelnieki atskaņos visai daudzveidīgu programmu – gan I. Zemzara 5. pastorāli, gan G. F. Hendeļa un J. L. Krebsa darbus, gan D.Germana “Svinīgās trompetes” un M.C. Bradšava himnu “Mēs pulcējamies kopā”. Par topošajiem ērģeļspēles virtuoziem atbildību uzņēmušās viņu pedagoģes – Kristīne Adamaite, Guna Kise un Laura Ivanova.

Ieeja koncertos par ziedojumiem baznīcai, savukārt par skatītāju plūsmu organizatoru kalpos bezmaksas ielūgumi, kas saņemami Saulkrastos – Tūrisma informācijas centrā, Saulkrastu sporta centrā un kultūras namā “Zvejniekciems”.