15. martā 13.00 Saulkrastu domes zālē režisora Normunda Puča radītais emocionālais stāsts (inscenēta dokumentālā filma) par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču - „Segvārds Vientulis“. Ieeja brīva. Pēc filmas demonstrējuma – ziedu nolikšana pie latviešu karavīru atceres vietā Saulkrastu kapos.

 

Pēc trīs gadu intensīva darba, 2014. gada 4. novembrī kinoteātrī „Splendid Palace” savu pirmizrādi piedzīvoja režisora Normunda Puča radītais emocionālais stāsts par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču.

 

Filma balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā,pēc padomju okupācijas atgriešanās, Līvānu apkārtnē.Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un Sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

 

”Segvārds Vientulis” ir inscenēta dokumentāla filma, kura ir balstīta vēsturiskos faktos, tomēr dramatiskā tēma ir tikai iemesls, lai runātu par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm. Uzticība un varonība, kurai līdzās mājo nodevība un gļēvums vai vēlme vienkārši izdzīvot – to visu var iepazīt, sekojot Antona Juhņeviča un viņa cīņu biedru likteņiemfilmā “Segvārds Vientulis”, norāda filmas režisors un arī scenārija autors Normunds Pucis, kuram šī ir debijas filma.

 

Vēsturiskās personasfilmā atveido aktieri: Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Andris Bulis, Juris Bartkevičs,Juris Jope, Edgars Pujāts,Rihards Rudāks, Māris Korsietis, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums un Valdemārs Karpačs.

Savukārt mūziku filmai ir sarakstījis starptautiski atzītais latviešu garīgās mūzikas komponists Rihards Dubra.

 

Pagājušā gada nogalē filma „Segvārds Vientulis“ kinoteātros Latvijā sapulcināja vairāk kā 5000 skatītāju un kļuva par skatītāko latviešu dokumentālo filmu 2014. gadā.Laikraksta „Diena” kritiķi filmu Top20 ierindoja augstajā 3. vietā, piešķirot 4 zvaigznes. Filmas māksliniecisko vērtību atzinuši arī vairāki citi kultūras eksperti – Pēteris Krilovs, Pēteris Vasks, Kristīne Matīsa, Baiba Rubeze, Ināra Kolmane, Jānis Streičs un citi.

 

Filmatapusi ar Nacionālā Kino Centra, Valsts Kultūrkapitāla Fonda, Ogres un Ikšķiles
pašvaldību, Vārkavas novada domes, A/S “Latvijas Dzelzceļš”, biedrības”Latviešu karavīrs”, A/S “Latgales Piens”, Arendoles pils muzeja, Okupācijas muzeja, tipogrāfijas „Imanta“, filmu studiju „Rija“ un „Tritone“, kā arī ar privātu atbalstītāju finansiālu un materiālu atbalstu.

Filmas garums 90 min.

 

Ar cieņu

Normunds Pucis

Studija „NPGD FILMS”