Šodien mūsu diženā kultūras nama “Zvejniekciems” arhitektei Martai Staņai dzimšanas diena. Viņas vārds skan kā pavasaris un vienlaikus kā dzelžains tvēriens. Ar mērķtiecīgu darbu, spītēdama skarbajiem dzīves apstākļiem, Marta Staņa tikai 32 gadu vecumā saņēma arhitektes diplomu.

Savas dzīves laikā pretrunīgi vērtēta, Marta Staņa aiz sevis atstājusi darbus, kas Latvijas arhitektūrā pauda īpašu patstāvību un formas izjūtas brīvību. Kā pedagoģe viņa saviem audzēkņiem iemācīja, ka neviena detaļa darbā nav nejauša.

Martu Staņu slavas alkas nevajāja, viņa bija arhitektūras dziļākas izpratnes meklējumu pārņemta. Iekšējā brīvība ļāva arhitektei rīkoties kā bērnam – nezinot, ko drīkst darīt, ko ne. Okupācijas apstākļos pastāvēja dažāda mēroga kultūras telpas, un Staņa dzīvoja tā, it kā padomju iekārtas nebūtu, viņa nepētīja sociālistiskā reālisma paraugus un oficiālās kultūras piemērus, bet gan interesējās par jaunāko rietumu arhitektūrā…”*

Martas Staņas dzimšanas dienas mēnesī aicinām noskatīties video ierakstu, kur Saulkrastu novada kultūras notikumu atspoguļojumā pazib arhitektes projektētās Zvejniekciema kultūras nama ēkas fasādes un interjera detaļas, un virtuāli pārlapot arhitekta Jāņa Lejnieka radīto, viņai veltīto darbu “Marta Staņa. Vienkārši, ar vērienu.”

Video saulkrastieši varēja vērot Latvijas Valsts svētkos 18. novembrī projicētu uz kultūras nama fasādes.

*http://www.arhitekts.riga.lv/…/marta_stana_graamata.pdf