Trešdien,  1.jūnijā, plkst. 14.00 Saulkrastos, Kāpu ielā 14, notiks arhitekta un mākslinieka Ivara Bumbiera radošās mājas – izstāžu zāles un mākslinieku rezidences atklāšana.

2019. gada beigās uzņēmums “Bumbiera rezidence” izstrādāja un iesniedza publisko un privāto partnerttiecību biedrībā “Sernikon” (tagad biedrība “Jūras zeme”) projektu “Ivara Bumbiera radošā māja”. Projekts tika novērtēts kā interesants un Saulkrastu novadam vajadzīgs un saņēma Eiropas jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) finansiālu atbalstu.

Projekta ilgtermiņa mērķis ir veicināt Saulkrastu atpazīstamību un veidot jaunas aktivitātes Saulkrastiem tik nozīmīgo jomu, kā zivsaimniecības, dabas un kultūras resursu integrēšanā jaunos un inovatīvos kultūras un tūrisma pakalpojumos. Projekta īstermiņa mērķis ir izveidot izstāžu zāli un radošo rezidenci arhitekta un mākslinieka Ivara Bumbiera piemiņai Kāpu iela 14, Saulkrastos. 1958. gadā Saulkrastos pie Baltās kāpas tika iedalīti vairāki zemes gabali arhitektiem un māksliniekiem – tēlniekiem Jurim Mauriņam un Tālim Gaumigam, arhitektiem Modrim Ģelzim, Imantam Jēkabsonam un Artūram Reinfeldam, vitrāžistam Ludim Bērziņam, gleznotājam Eduardam Jurķelim u.c. Šodien te dzīvo minēto cilvēku bērni, mazbērni un mazmazbērni.

Šāds objekts Saulkrastos ir pirmais un šobrīd vienīgais – arhitekta un mākslinieka mājā ir iekārtota viņa mūža darbu izstāde, jaunrades telpa un radošā rezidence. 2017.gada augustā Saulkrastiem pāri gāja viesuļvētra un visvairāk tā skāra tieši Bumbieru gruntsgabalu, nogāžot tajā visus simtgadīgos kokus un sabojājot Ivara Bumbiera projektēto un paša spēkiem pagājušā gadsimta 60os gados būvēto vasarnīcu. Jaunās ēkas projektu izstrādāja arhitekts Jānis Alksnis un tā veidota vētrā cietušās ēkas stilistikā. Ivara Bumbiera radošā māja būs paliekoša piemiņas vieta arhitektam un māksliniekam Ivaram Bumbieram, kurā interesenti varēs apskatīt viņa dzīves veikumu – gleznās un zīmējumos iemūžinot Saulkrastus, jūru un piekrasti, zvejniekus, piejūras dabu, kā arī Latvijas un citu valstu ainavas.

EK Līguma Nr. 19-04-FL02-F043.0202-000003. Projekta kopējais budžets 109 483.16 EUR, no kuriem EJZF sedz 50% jeb 49 999.98 EUR.