Saulkrastu kultūras centrs sagatavojis un iesniedzis Vidzemes plānošanas reģiona konkursam “Vidzemes kultūras programma 2022” trīs projektus, ar kuriem kandidē uz līdzfinansējumu. Lai iegūtu finansējumu, aicinām novadniekus piedalīties balsojumā. Ieskaties, vai nebūtu jauki satikties kādā no šiem pasākumiem?
“Augsti novērtējam Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pausto rosinājumu virzīt un atbalstīt mūsu projektu “Neibādes parka vakari. Ieskaņas koncertcikls Neibādei 200″, kas atbilsts kultūras mantojuma un pieminekļu saglabāšanas aspektam,” pausts Saulkrastu kultūras centra ziņojumā.

Neibādes parka vakari. Ieskaņas koncertcikls Neibādei 200.
Šogad Saulkrastu novads uzsāk gatavošanos Neibādes kūrorta 200. jubilejas svinībām, kas risināsies 2023. gadā. Neibādes, vecākā piejūras kūrorta – Vidzemes jūrmalas pērles agrākā teritorija atrodas Saulkrastu pilsētā. Atmiņas par izsmalcināto kūrorta arhitektūru vēl šodien atspoguļojas nedaudzu pilsētā saglabājušos seno koka vasarnīcu tēlā un detaļās. Dižciltīgie peldviesi gan no Latvijas, gan no tālām ārzemēm šeit baudīja jūras un priežu mežu tuvumu un pulcējās baltvācu inteliģences rīkotajos kultūras pasākumos. Vietējie iedzīvotāji neatpalika, turpinot kultūras dzīvi, kas vainagojās ar Neibādes pārdēvēšanas svētkiem – dzima Saulkrastu vārds. Vasaras atpūtas veldze pie jūras pārtapusi ne viena vien latviešu kultūras darbinieka un darbos. Arī padomju okupācijas gados senās Neibādes parkā atbalsojās latviešu tautas garamantas – instrumentālā mūzika un deju soļi. Tieši tur, kur, godinot Neibādes dibinātāju Karls fon Reiternu,1877.gadā tika uzstādīta piemiņas kolonna, šodien svētku skaņas zem varenajiem parka kokiem Ķīšupes krastā atbalso atjaunotā Saulkrastu estrāde. Ar jaunu pasākumu ciklu jau šogad vēlamies ievadīt Neibādes 200.jubilejas ieskaņas. No jūnija līdz augustam koncertciklā izskanēs trīs augstvērtīgi muzikāli sniegumi. Koncertcikls tiks atklāts ar latviešu komponista Imanta Kalniņa mīlētākajām melodijām, ko izplda Miķelis Putniņš, Kristians Priekulis ,Krišjānis Bremšs un Rūdolfs Macats, Kristīne Pāže, Asnāte un Aurēlija Rancānes, jūlijā parka kokos atbalsosies indīroka grupas “Sigma” skaņu plūdums, piedaloties pūtēju kvintetam un noslēgumā – Ainara Mielava populārākās dziesmas no visiem radošajiem periodiem.
Tradicionālo aušanas prasmju mantojums Saulkrastu novadā.
Saulkrastu novadā aušanas prasmes cildinātas jau sen. Arī savas zināšanas un prasmes aušanā un tautastērpu darināšanā regulāri pilnveidojam un papildinām. Pie audēju kopas „KODAĻA” nu jau arvien biežāk vēršas tuvākās apkārtnes iedzīvotāji pēc ieteikumiem un padomiem aušanas un tautas tērpu darināšanas jautājumos. Taču ilggadēji meistari šo māku veic ar vieglumu. Kā pārmantot šo vieglumu, veidot prasmes, dalīties ar profesionāliem knifiem? Projekts tiek īstenots, lai tradicionālo aušanas prasmju mantojums Saulkrastu novadā saglabātos un tiktu lietots un pārmantots. Lai Saulkrastu audēju kopas dalībnieces un citi aušanas prasmju interesenti apgūtu aušanas pamatprasmes no pieredzējušiem, ilggadējiem un profesionāliem meistariem – velku sagatavošanu, šķērēšanu un steļļu iekārtošanu. Būtu svarīgi šīs prasmes apgūt tādā līmenī, lai katrs dalībnieks spētu patstāvīgi iekārtot un noaust tautas tērpa brunču audeklu.
Kino uz ezera.
Lauku reģionos kino ir viens no pieejamākiem, demokrātiskiem kultūras veidiem, to būtiski iecerēt kā īpašu notikumu. Kino seansi reģionos ir ne vien nepieciešami, bet var būt arī īpašāki. Brīvdabas kino ir veids, kādā ne vien noskatīties kādu sev interesējošu filmu, bet arī satikt draugus, paziņas un gluži vienkārši atrasties citu cilvēku sabiedrībā skaistā vietā pie ezera. Piedāvājam spert soli prom no ikdienas un izbaudīt to! Sadarbojoties ar kino filmju izplatītājiem, tiks demonstrētas jaunākās filmas bez maksas.
Balso un tiekamies kultūrā!