Muzeju nakts 2023 siltajā maija vakarā Saulkrastu iedzīvotājiem un viesiem bija iespēja uzsākt ceļojumu laikā un kaut uz dažām stundām domās pārtapt par senajiem 19.gs. un 20.gs. sākuma Neibādes iedzīvotājiem un peldviesiem. Pie kolonnas Neibādes dibinātājam Karlam fon Reiternam tika atklāts Saulkrastu novada kultūras centra jaunieguvums – 20.gs. sākuma karte, un varēja sākties ceļojums vēsturē.

Muzeju nakts 2023 maršruts aptvēra astoņas nozīmīgas Neibādes vietas, lielformāta attēlos atklājot ēku un ainavu agrāko izskatu. Saistošā stāstā savirknētas, 1850.g. nezināma ceļotāja piezīmes un Neibādes īpašnieka Augusta fon Pistolkorsa dienasgrāmata no 19.gs. 60-tajiem līdz 80-tajiem gadiem aizveda uz 20.gs. otro gadu desmitu, kad iespaidos par Neibādi dalījās laikraksta ,,Auseklis,, korespondents. Bija iespējams palūkoties uz tvaikoņa ,,Neibāde,, piestātni, jūrmalas apbūvi 1889, Neibādes centra ēkām, domās ierausties pa smilšaino jūrmalas ceļu zirgu vilktā vasarnieku pārpildītā pajūgā un pārstaigāt seno ceļu uz medību pili ,,Forstei,, , kur pēc vairākiem gadu desmitiem komponists A.Kalniņš iedvesmojās pirmās latviešu operas ,,Baņuta,, radīšanai.

Neibādes kūrorta galvenajā laukumā 19.gs. mūzikas skaņas veda uz viesmīlīgajām mājām agrākās Peldu mājas vietā. Sakām sajūsmas pilnu paldies visu Muzeju nakts 2023 apmeklētāju vārdā Saulīšu Zvaigžņu ģimenei – Edgaram, Karīnai un Zanei, kas sirsnīgi uzņēma katru, kas vēlējās aplūkot seno, restaurējamo vasarnīcu! Ceram, ka īpaši šim vakaram izdotās atklātnes ar seno 19.gs. fotogrāfiju un 20.gs. sākuma fotogrāfiju attēliem un Neibādes 200.jubilejas bukleti rosinās apmeklēt šovasar rīkotos pasākumus, kas veltīti Neibādes divsimtgadei.

Foto Pēteris Gertners