Jaunais – 2023. – gads iezīmē nozīmīgu jubileju Saulkrastu novada dzīvē – pirms 200 gadiem, 1823. gadā, dibināta Neibāde, vācbaltu muižniecības un inteliģences vasaras atpūtas vieta, kura tieši pirms 90 gadiem – 1933. gadā – ieguva saulaino un latvisko Saulkrastu vārdu, kas jau krietni pirms tam pulcējusi šajā senajā ciematā par jūras šalkoņu, priežu smaržu un krāšņiem saulrietiem sajūsminātus pilsētniekus un iedvesmojusi mākslas darbiem neskaitāmas radošas personības.

Jau pagājušajā gadā Neibādes divsimto jubileju ieskandināja trīs koncerti Saulkrastu brīvdabas estrādē. Arī šogad Saulkrastu novada kultūras centrs iecerējis iepazīstināt ar kūrorta veidošanās pirmsākumiem, tā attīstības pavērsieniem un ietekmi uz Saulkrastu kā kūrortpilsētas veidošanos.

Gan 2023. gada Muzeju nakts, gan vairāku vasaras pasākumu cikls Saulkrastu brīvdabas estrādē šovasar stāstīs par Neibādes veidošanos un pārtapšanu Saulkrastu pilsētā.

Arī Saulkrastu kultūras centrs mājas lapā un izdevumā “Saulkrastu novada ziņas” ik mēnesi tiks atspoguļota kāda Neibādes un vēlāk Saulkrastu veidošanās šķautne. Esam pārliecināti, ka tas dos iespēju Saulkrastu iedzīvotājiem un viesiem uzzināt jaunus, līdz šim neizzinātus Neibādes vēstures stāstus, vēlmi iepazīt un iemīlēt Saulkrastus vēl vairāk.