Šonedēļ svinam! Visi kopā, atceroties notikumu pirms trīsdesmit gadiem – Saulkrastu vēstures sabiedriskā muzeja atvēršanu 1991. gada 11. augustā, un katrs atsevišķi – pie tējas vai kafijas tases baudot Bemberu maiznīcas īpaši šim notikumam ceptos un rotātos krāšņos Saulkrastu muzeja jubilejas eklērus.

Lai pateiktu paldies, Saulkrastu kultūras centra krājuma glabātāja Ilva Erkmane R.Kaudzītes dārza mājiņā tikās ar Dagniju Gurtiņu, kura ilgus gadus rūpējusies par muzeja krājumu Zvejniekciema kultūras namā, kā arī dalījusies vēstures stāstos gan ar saulkrastiešiem, gan tuviem un tāliem novada viesiem, R.Kaudzītes namiņa apmeklētājiem. Pēc tam devāmies tepat pie kaimiņiem – Ēvalda Krūkliņa ģimenes, kur viņa meita Guna apsolīja nodot tētim sirsnīgus sveicienus un veselības vēlējumus. Muzeja pirmajos gados Ēvalda Krūkliņa ģimene kā tuvākie kaimiņi allaž bija gatavi uzņemt viesus un pastāstīt par novada vēsturi. Ē.Krūkliņš ir ne vien pirmo vēstures ekspozīcijas stendu veidotājs, bet radījis arī pirmo un pagaidām vienīgo muzeja suvenīru – tā dibināšanas piemiņas medaļu. Ādas medaļa un tās meta kopija joprojām ir kultūras centra krājumā.

Tālāk apsveicēju ceļš veda pie Jāņa Seregina uz viņa dibināto Saulkrastu Velosipēdu muzeju. Jāņa interese par vēsturi un entuziasma pilnais darbs ir devis lielu ieguldījumu Saulkrastu vēstures sabiedriskā muzeja dibināšanā un kolekcijas komplektēšanā. Apciemojums izvērtās spontānā un dzīvā diskusijā par novada vēstures mantojuma saglabāšanas virzību.

Paldies sakām arī Judītei Krūmiņai par ilggadēju darbu Saulkrastu novada kultūras laukā un soli pa solim atbalstot Dagnijas neatlaidīgos centienus muzeja izveidē! Viņai nosūtījām attālinātus, bet sirsnīgus sveicienus.

Novadpētniecībā un vēstures izzināšanā katrs gads ir no svara – paspēt paglābt un saglabāt senos priekšmetus, aculiecinieku stāstus, kā arī notvert paša piedzīvoto mirkli. Vēl svarīgāk ir eksponēt saglabāto, lai katrs varam izvērtēt kopīgo mantojumu, mācīties un paturēt labāko, sena pravieša vārdiem sakot: ,,Uzlūkojiet dzīves gaitas ceļus un izpētiet, kurš ir senlaikos bijis tas labais svētības un laimes ceļš, tad staigājiet pa to, un jūs atradīsiet mieru savai dvēselei​.’’

Par Saulkrastu vēstures sabiedriskā muzeja pirmsākumiem lasiet izdevuma ,,Saulkrastu novada ziņas,, 9. lappusē.

Foto: Pēteris Gertners