Katru gadu vasaras Saulgriežos 21. jūnijā novada ļaudis pulcējas pie Sējas ozola, lai pateiktos ozolam par viņa diženumu, par mūsu novada sargāšanu, par spēku, ko katrs var smelties no tā. Īpaši skaista tradīcija ir pušķotais ziedu paklājs pie ozola saknēm. Šogad papildus ziedu paklājam tika veidots arī spēka vainags.

“Šajā maģiskajā laikā, kad visur pilns ar enerģiju, izveidojām spēka vainagu. Nostājoties pretim vainagam, mēs redzam stihiju uguni, aiz tās ūdens ziedu upi, kas vijas līdz ozola saknēm. Veidotā ziedu upe simboliski dod spēku un enerģiju mūsu novada diženajam ozolam, lai tas dzīvotu saules mūžu,” – tā par ozola ziedu rotu stāsta Sējas kultūras nama direktors Ansis Gornavs.
Saulgriežu svinībās pie Sējas ozola kopā ar jaukto kori “Sēja” tika dziedātas Līgo dziesmas, ar dejām un skaņdarbiem mūs priecēja Sējas pamatskolas, Sējas Mūzikas un mākslas skolas un PII Bitīte audzēkņi. Savukārt Lojas teātris parūpējās, lai ikviens Saulgriežu vakarā sajustu svētku maģiju!
Pulcēšanās Saulgriežu vakarā pie Sējas ozola pauž novadnieku neviltoto mīlestību pret dabu un to, ko mūsu senči paaudžu paaudzēs ir daudzinājuši.
Foto: Pēteris Gertners